12-magische-midwinternachten

12 Magische Midwinternachten

De twaalf magische midwinternachten staan bekend als de ‘tijd tussen de tijd’. Vóór het bestaan van onze maandkalender werd de tijd met een maankalender bijgehouden. Omdat de maancyclus slechts 29,5 dag duurt bleven er aan het eind van de maandkalender 11 à 12 dagen over. Dit noemde men ‘de tijd tussen de tijd’. Een periode waarin de grenzen tussen de werelden vervagen. Van deze nachten wordt gezegd dat ze een voorspellende waarde hebben voor het jaar dat komen gaat.

Andere namen voor de magische midwinternachten

Andere namen voor deze nachten zijn de Yule-nachten of Rauhnachten. Met Rauhnachten wordt verwezen naar de wierrook die veel gebruikt werd in deze periode (rauch) om te zuiveren.

Welke startdatum houd je aan?

Er worden verschillende data aangehouden als start van de midwinternachten. Van oudsher beginnen de midwinternachten in de Yule-nacht van 20 op 21 december, en eindigen ze op 1 januari. Tegenwoordig wordt ook wel de christelijke kalender aangehouden en lopen de Yule-nachten van 24 december tot 4 januari. Persoonlijk voel ik meer verbinding met het starten op 20 december en symbolisch eindigen bij de start van het nieuwe jaar op 1 januari. Dit is dus vooral een persoonlijke smaak. Het één is niet beter dan het ander, ga hierbij vooral uit wat voor jou goed voelt.

Bij start op 20 december vallen de magische winternachten samen met Midwinter. Tijdens Midwinter op 21 december is de langste nacht en kortste dag. Na deze periode vieren we dat het licht weer terugkomt en de dagen langer worden. Zelfs al moet de strengste winter nog komen, toch geeft het lengen van de dagen hoop.

Verstilling in de winter

Van oudsher is de winterperiode al de tijd dat alles meer tot rust lijkt te komen. Dat je je meer terug trekt in jezelf. Hierdoor ontstaat er weer ruimte om naar je binnenste te luisteren. Om open te staan voor de boodschappen die je hebt voor jezelf. In verstilling vindt ook magie plaats. Alles lijkt even stil te staan en langzamer te gaan. En juist hieruit kunnen de mooiste zaken ontstaan. Gun jezelf dus deze periode om dagelijks even stil te staan, een momentje voor jezelf te nemen.

Een magische periode welke je kunt gebruiken om je voor te bereiden op je beste jaar ooit!

In deze tijd waarin we het zo gewend zijn om maar door te hollen, kan het zo fijn zijn om bewust even wat tijd voor rust in te plannen. Tijd om na te denken over waar je staat in je leven. Wat het afgelopen jaar je heeft gebracht. En vooral waar je in het komende jaar op wil focussen.

Elke nacht en opvolgende dag staan voor 1 maand van het komende jaar. 20 op 21 december staat voor januari, 21 op 22 december voor februari, enz.. Bij elke nacht en dag hoort ook een eigen thema. Daarnaast let je op tekens, gevoelens, dromen, gebeurtenissen en trek je als je dat wilt elke dag een orakelkaart. Schrijf alles wat je opvalt in je (journal)schrift. Je krijgt zo een prachtig overzicht voor het komende jaar. Je zult merken dat sommige dingen pas in de loop van het jaar betekenis krijgen, dat is heel normaal.

2 gedachten over “12 Magische Midwinternachten”

  1. Wat bijzonder allemaal, ik lees dit nu (6 februari) met een gevoel van “wat heb ik allemaal gemist “…. ik wil graag zo’n maankalender, om te leren en te weten wat het allemaal betekent. Dankuwel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven