afvallen-met-de-maan

Afvallen met de maan

Wie mijn blogs al langer leest, weet dat ik veel waarde hecht aan de energie van de maan op ons leven. En vooral hoe we door gebruik te maken van deze maanenergie ons leven zo makkelijk mogelijk kunnen maken.

Maar hoe kun je de energie van de maan gebruiken als je wilt afvallen?

Heel algemeen kun je stellen dat tijdens de wassende maanfase alles groeit, verzamelt en opbouwt. Dit betekent bijvoorbeeld dat gezonde voeding, maskers en andere gezonde zaken die je aan je leven of lichaam toevoegt beter worden opgenomen. Je kunt ook merken dat je bij de wassende maanfase vaker een vol gevoel hebt dan bij de afnemende maanfase. Maar helaas ook dat je sneller weer trek hebt en je het lastiger kan vinden om je te houden aan je eetplan.

Tijdens de afnemende maanfase, de periode na volle maan, laat alles juist makkelijker los. In deze fase kan het makkelijker zijn om met een dieet te beginnen, om af te vallen en slechte gewoonten los te laten. Ook kan je merken dat je iets meer kunt eten dan normaal, zonder direct aan te komen. In deze periode kan je merken dat je het makkelijker vindt om tussendoortjes af te slaan en dat je je beter aan je eetplan kan houden.

Bewustwording

Door je alleen al bewust te zijn van deze 2 periodes in de maancyclus kun je al beter voor jezelf bepalen of het een goede periode is om te starten met goede gewoontes (wassende maanfase) of dat het juist een periode is om te stoppen met slechte gewoontes (afnemende maanfase). Ook kan dit inzicht je helpen om milder voor jezelf te zijn als je onverhoopt toch eens meer eet dan gepland.

Niet als excuus om in de wassende maanfase helemaal los te gaan, omdat je hier tijdens deze periode vatbaarder voor kan zijn. Maar wel door er bijv. rekening mee te houden en wat vaker een tussendoortje in te plannen. Zo behoud je zelf de controle over je eetgedrag, waardoor je weer meer vertrouwen krijgt in je eigen kunnen en succesvoller zal zijn in het behouden van je resultaten.

Ontgiften tijdens nieuwe maan en volle maan

De maanfase nieuwe maan en volle maan zijn erg geschikt een detox in te plannen. Op deze dagen zou het lichaam beter kunnen ontgiften. En specifiek nieuwe maan is zeer geschikt om slechte gewoonten op te geven. Onthoudt je deze dagen van koolhydraten, maar neem vooral groente, fruit en water of kruidenthee. Vooral brandnetelthee is zeer geschikt om afvalstoffen kwijt te raken.

Energie van de dierenriemtekens

Ook het dierenriemteken waarin de maan staat heeft invloed op de energie van de maan. Aan elk dierenriemteken zijn bepaalde kwaliteiten verbonden. Gedurende haar maandelijkse cyclus staat de maan telkens zo’n 2-3 dagen in een dierenriem teken voordat het verder gaat naar het volgende teken. Je kunt dit merken in je voedingspatroon doordat je bepaalde dagen een enorme behoefte aan bepaald eten hebt zoals aan zoetigheid, of juist aan dik belegde boterhammen of bepaalde fruit of groenten.

Ook is elk dierenriemteken van invloed op een bepaald deel van je lichaam. Als de maan in een dierenriemteken staat dan worden alle gezonde acties die je op zo’n moment voor het bijbehorende lichaamsdeel neemt versterkt. En alles wat schadelijk is heeft een dubbel zo ongunstige uitwerking.

Door je hier bewust van te zijn kun je al kleine wijzigingen aanbrengen in je voedings- en bewegingspatroon waarmee je je lichaam zonder veel moeite ondersteunt. Met als doel dat je je fitter en gezonder gaat voelen.

Hoe kun je dit in je leven toepassen?

Je kunt heel makkelijk starten door zelf in een dagboek bij  houden hoe je je elke dag voelt. Had je zin in bepaald eten. Viel je snel af, ging het sporten makkelijk of juist moeizaam. Schrijf al deze zaken op met daarbij vermeld in welke fase de maan staat en in welk dierenriemteken de maan staat.

Door dit een paar manden bij te houden heb je al een heel mooi overzicht. En kun je kijken of je hier ook conclusies uit kunt trekken om je eigen ideale gebruiksaanwijzing te maken. Als je 3 keer per week wilt sporten en je merkt dat dit bijvoorbeeld tijdens een Leeuwdag bij afnemende maan heel moeizaam gaat. En dat je daardoor je zin verliest en eerder opgeeft. Plan het sporten in die week dan op andere dagen.

Als je op bepaalde dagen last hebt van maagzuur, een vol gevoel of snel aankomt kun je kijken of je die dagen eten kan inplannen wat je lichaam makkelijker verteert. Zodat je je fit blijft voelen en je minder geneigd bent om uitgeput op de bank te vallen.

Inzicht in de maanfasen is een ontzettend handig hulpmiddel wat ons gegeven is om het leven zo makkelijk mogelijk te maken.

Balans in je leven

Ik geloof er niet in dat wij op aarde zijn om af te zien, ik geloof echt dat alles om ons heen ervoor gemaakt is om juist makkelijk en in flow door het leven te gaan. Zodat je je ontspannen en gelukkig voelt. Alleen zijn we dit contact met de natuur vaak kwijt geraakt, omdat we veel binnen leven en onze biologische klok aan moeten passen aan de 9 tot 5 mentaliteit die in onze westerse wereld regeert.

Door jezelf wel weer bewust te maken van de invloed die de maan op ons heeft, of je deze nu duidelijk voelt of niet, kun je steeds meer gaan leven vanuit een natuurlijke flow. Waarin je, voor zover mogelijk, je activiteiten en leefwijze afstemt op de maanenergie. Zo zal je leven steeds meer in balans komen en heb je niet meer het idee dat alles moeizaam gaat en je telkens tegen de stroom in hoeft te zwemmen.

Podcast

Over het onderwerp afvallen met de maan heb ik een waardevolle podcast opgenomen met Marieke Frankema, zij is de eigenaar en oprichter van Morning Magic en Afvallen met liefde voor je lijf.

Je vindt de podcast in de links hieronder.

Wil je meer weten over haar programma Afvallen met liefde voor je lijf, neem dan vooral een kijkje op haar website

Winkelwagen
Scroll naar boven