de-vier-belangrijkste-fasen-van-de-maancyclus

De 4 belangrijkste fasen van de maancyclus

Maanfase nieuwe maan

maancyclus-nieuwe-maan

De maanfase nieuwe maan is de start van de maancyclus. De maan is op dit moment niet zichtbaar vanaf de aarde, maar bevindt zich tussen de aarde en de zon.

Nieuw begin

De maanfase nieuwe maan staat voor een nieuw begin. Het is het perfecte moment om stil te staan bij je wensen, plannen en intenties. Door deze met nieuwe maan op te schrijven geef je ze heel veel kracht mee. Het is ook een goed moment om met nieuwe projecten te beginnen. Om te kijken waar je mee wil starten en de eerste stap te zetten.

Nieuwe maan ritueel

Om je plannen en wensen helder te krijgen voor jezelf kan het helpen om bij nieuwe maan een ritueel doen. Je kunt bijvoorbeeld een kaarsje aansteken en een edelsteen vasthouden. De edelsteen die bij deze maanfase hoort is aquamarijn. Dit is een lichtblauwe steen. De aquamarijn kan helpen bij het nemen van doelgerichte beslissingen. Het geeft je doorzettingsvermogen. Ook zou de aquamarijn faalangst kunnen verminderen, waardoor je sneller geneigd bent een nieuw project aan te gaan.

Schrijf je wens of intentie op een papiertje, doe dit met positieve bewoordingen. Het universum kent geen “nee” en “geen”, dus schrijf vooral op wat je wel wilt. Zet een fijn muziekje op en luister naar een nieuwe maan meditatie. Tijdens deze meditatie kun je het briefje en eventueel een edelsteen in je handen houden. Probeer voor jezelf te visualiseren dat je wens al is uitgekomen. Na je ritueel kun je het briefje een dag en nacht in het maanlicht laten liggen om extra kracht op te nemen. Bewaar het briefje en kijk bij volle maan en de volgende nieuwe maan eens welke van je wensen al is uitgekomen. En sta er dan ook bij stil wat jou kan helpen om nog dichter naar je wens toe te komen, welke stap kun jij zetten.

Nieuwe maan thema

Elke nieuwe maan heeft een eigen thema. Dit thema is gerelateerd aan het zonneteken waarin de nieuwe maan plaats vindt. Als de nieuwe maan in een bepaald sterrenteken valt, dan spelen al deze kwaliteiten ook bij andere sterrenbeelden een grotere rol. Door je hier bewust van te zijn en hier op in te tunen kun je meer in balans gaan leven. Je zult beter ervaren dat voor alles een juiste tijd en een juiste plaats is. Het kan je meer rust geven.

Maanfase eerste kwartier

maancyclus-eerste-kwartier

Bij de maanfase eerste kwartier is precies de helft van de maan te zien. Dit betreft de rechterkant van de maan. Deze fase wordt ook wel de wassende maanfase genoemd. De komende week wordt de maan steeds lichter tot we een volle maan te zien krijgen.

Vasthoudendheid en doorzettingsvermogen

In de maanfase eerste kwartier ben je letterlijk aan het opbouwen. Je bouwt verder aan de wensen en intenties die je tijdens nieuwe maan gesteld hebt. Hierbij kan soms twijfel opkomen of tegenslag. In deze fase is het belangrijk om dan toch door te blijven gaan, om verder te blijven werken aan je wensen en intenties. Deze fase vraagt om actie, vasthoudendheid en doorzettingsvermogen.

Verbeteren en aanpassen

Het is ook een goed moment om te bekijken of je je plannen moet herzien. Om te kijken welke wensen en intenties je bij nieuwe maan gezet hebt en ze opnieuw te visualiseren. Zo kun je voor jezelf nagaan of je nog op de juiste weg bent. Misschien is het nodig om je plannen bij te sturen of om oude plannen nieuwe leven in te blazen. Sta in deze fase stil bij waar je naartoe wilt en wat je nodig hebt om daar te komen. Ga hier actief mee aan de slag.

Geef niet op. Hou vertrouwen dat als jij de juiste stappen blijft zetten, je dromen in je bereik zullen komen. Wordt ook niet ongeduldig als het te langzaam gaat. Weet dat jouw wensen en intenties tijd nodig hebben om te groeien, net als de maan tijd nodig heeft om weer helemaal vol te worden.

Vragen die je jezelf kunt stellen

Deze maanfase draait om groei en opbouwen. Vragen die je jezelf kunt stellen zijn wat je nog meer kan doen om verder te groeien. Wat kan jij doen om (het geloof in) je wensen en intenties te versterken

Maanfase volle maan

maancyclus-volle-maan

De maanfase volle maan wordt gezien als het hoogtepunt van de maancyclus. De energieën zijn dan op een hoogtepunt. De getijdenkrachten zijn op hun sterkst omdat de zon en maan op één lijn staan. Ook als mensen merken wij vaak rond volle maan dat de energie sterk is.

Volle maan gaat over het oude loslaten

Volle maan is een gunstige tijd om oude gewoonten, gedachten en gevoelens los te laten. Door deze gewoonten, gedachten en gevoelens los te laten kun je opnieuw beginnen. Je kunt hier heel praktisch mee aan de slag door op papier te schrijven wie of wat jij wilt vergeven en wie of wat jij los wilt laten. Door hier bij elke volle maan bij stil te staan en het papier hierna (veilig) te verbranden of verscheuren, sta je jezelf ook figuurlijk toe om los te laten.

Volle maan en dankbaarheid

De maanfase volle maan is ook een mooi moment om te vergeven en stil te staan waar je dankbaar voor bent. Vergeven is ook een manier van loslaten. Door te vergeven blijf je niet hangen in negatieve gedachten en gevoelens en kun je verder groeien. Als je dit toepast op de Wet van Aantrekkingskracht kun je stellen dat negatieve gedachten en gevoelens meer van hetzelfde aantrekken. Door te vergeven en je te richten op positiviteit maak je het jezelf makkelijker om je dromen te manifesteren.

Volle maan thema

Elke volle maan heeft zijn eigen thema. De volle manen in het begin van een jaar zijn meer gericht op het planten van ideeën en het ontkiemen, de volle manen in de zomer zullen meer gericht zijn op het komen van volle wasdom van je dromen, ideeën en manifestaties en de volle manen in de herfst hebben als thema het oogsten van wat je gezaaid hebt. Door in te zoomen op de specifieke kracht van de volle maan en er bewust mee te werken zal je merken dat je veel meer kunt creëren in je leven dan je eerder voor mogelijk hebt gehouden.

Ik upload elke volle maan een korte en krachtige maanmeditatie passend bij het specifieke thema van die maand. 

Maanfase laatste kwartier

maancyclus-laatste-kwartier

Bij de maanfase laatste kwartier is precies de helft van de maan te zien. Deze fase van de maancyclus wordt ook wel afnemende maan genoemd. Wij zien nu alleen de linkerhelft van de maan. De komende week wordt de sikkel steeds kleiner en kleiner tot het over een week nieuwe maan is en de maan vanaf de aarde niet meer te zien is.

Loslaten en vertrouwen

De maanfase laatste kwartier staat voor loslaten en vertrouwen. Loslaten kun je hierin vrij letterlijk nemen. Het is een heel goed moment om op te ruimen, af te stoten en afscheid te nemen. Er wordt gezegd dat dit ook merkbaar bij het schoonmaken. Vuil zou nu makkelijker loslaten. Ook wordt gezegd dat dit een goede fase is om gewicht te verliezen, omdat ook je gewicht makkelijker loslaat. Het snoeien van bomen en struiken in deze fase van de maan is aan te raden omdat de sapstroom van planten ook afneemt. Deze maanfase nodigt verder uit om te kijken van wie of wat je afscheid kan nemen en het doorhakken van knopen waar je al een tijdje mee worstelt.

Daarnaast staat deze afnemende maanfase voor vertrouwen. Het is een goed moment om te evalueren waar je staat en te kijken hoe ver je al bent gekomen. Het is een fijne periode om te ontspannen en te aanvaarden waar je nu staat. Om de intenties die je bij nieuwe maan hebt gezet nog extra kracht bij te zetten is het belangrijk om dankbaarheid te voelen voor wat je al bereikt hebt. Door te bekijken hoe ver je al bent gekomen kun je ook beter zien wat je nog moet veranderen in jezelf en in je omgeving om je dromen en intenties nog dichter bij te krijgen.

Geen nieuwe projecten starten

Het is geen goed moment om met nieuwe projecten te starten. Hiervoor kun je beter een week wachten tot nieuwe maan. De afnemende maanfase staat juist voor het afronden van projecten die je op een eerder moment bent gestart.

Vragen die je jezelf kunt stellen

Vragen die je jezelf bij de afnemende maanfase kunt stellen zijn bijvoorbeeld: wat heb je geleerd en wat ben je nog aan het leren? Welke signalen krijg je van het universum, zit je nog op de goede weg? Net als bij volle maan is dit nog steeds een mooi moment om te reflecteren en bij jezelf na te gaan aan welke zaken je aandacht wilt blijven besteden en welke dingen je los kunt laten.

Er is nog veel meer over de maancyclus te vertellen. Het is echt een heel erg fascinerend fenomeen. Lees vooral ook eens mijn blog over hoe de maancyclus je kan helpen om je leven (meer) in balans te krijgen.

 

leven-met-de-maan-yasmin-boland

Leven met de maan - Yasmin Boland

Bestel op Bol.com

Winkelwagen
Scroll naar boven