Een leven in balans met behulp van de maan

Hoe heerlijk klinkt dat: een leven in balans met de maan. Tegenwoordig zijn veel mensen druk. Vooral wij vrouwen hebben vaak veel ballen hoog te houden. We hebben het druk met ons werk, met het zorgen voor ons gezin, met het huishouden en soms moeten we ook nog mantelzorg verlenen aan onze ouders. Vaak hebben we wel een partner die zijn best doet om je te helpen, maar uiteindelijk voelt het toch alsof wij zelf alle ballen hoog moeten houden.

Moeten de kinderen naar een wedstrijd? Mama regelt het wel
Moeten er boodschappen gedaan worden? Moeder maakt wel een lijstje
Is er bijna iemand jarig? Ma houdt het in de gaten en zorgt voor een passend cadeautje.
Moeten de kinderen nog iets doen voor school of is het bijna proefwerkweek? Moeders maakt een praktisch schema om ze te helpen
Overzicht over het verschonen van de bedden of lappen van de ramen? Jij kan vaak precies vertellen wanneer dit weer moet gebeuren.
Een fietssleutel of iets ander belangrijks is zoek? Mam weet vaak wel waar het te vinden is.

Zorgen voor anderen

Over het algemeen zijn wij vrouwen ontzettend druk met het zorgen voor anderen. Vooral als we een gezin hebben. We voelen ons verantwoordelijk voor iedereen en het zit een beetje ingebakken dat wij voor anderen “horen” te zorgen. Soms hebben we zelfs het gevoel dat we onmisbaar zijn en dat zonder onze inzet en inzichten de boel in het honderd zal lopen. We laten gerust alles uit onze handen vallen, als iemand onze hulp nodig heeft.

Het voelt natuurlijk ook goed om te helpen. Om te voelen dat je nodig bent en om te ervaren dat je niet gemist kan worden. Maar wordt dat ook niet een beetje onze valkuil? Als patronen maar lang genoeg bestaan dan wordt het steeds lastiger om deze te doorbreken. Het wordt vaak ook een onafgesproken gewoonte, moet er iets gebeuren, dan kijkt iedereen naar jou! En omdat je het altijd deed, en niemand teleur wilt stellen (of misschien voelt het alsof je geen nee kan zeggen) doe je het maar weer. Ook als het niet uitkomt, laten we vaak alles uit onze handen vallen om te helpen. En dan zeggen we tegen onszelf, dat we dit graag doen en dat het geen moeite is.

Maar is dat wel zo? Is het echt geen moeite? Of praten we dit onszelf aan omdat we geen zeur willen zijn of omdat we het lastig vinden om anderen teleur te stellen. Want soms bekruipt mij het gevoel dat we hierin wel onszelf teleur stellen. Dat we soms best zien dat wij niet de enigen met verantwoordelijkheid zijn, maar dat we het lastig vinden om hierin onze grenzen aan te geven.

Ik snap dat! Het is een heel proces om dit gevoel bij jezelf helder te krijgen. Want laten we wel zijn, vaak vertaald het zich wel in een gevoel van onvrede of onbehagen, maar lukt het niet goed om dit te herkennen als het niet stellen van grenzen. Zowel naar anderen als naar jezelf. Het is oké om af en toe eens nee te zeggen. Om soms even prioriteit aan jezelf te geven.

Wat heeft de maancyclus hier mee te maken?

Nu denk je misschien: maar wat heeft de maancyclus hier mee te maken? Ik zal het je uitleggen. Voor mij is leven volgens de maancyclus een manier om weer terug te gaan naar de basis. Om weer bewuster te leven en om te beseffen dat er een tijd is van eb en van vloed. Met andere woorden, soms is het oké om even heel druk te zijn. Maar daartegenover moeten dan ook momenten staan dat je het even rustig aan kan doen. En dan niet eens in de zoveel tijd wanneer het je uit komt genieten van een gestolen uurtje. Maar bewust hiervoor tijd inplannen.

De maancyclus verloopt in een hele fijne flow. En door hier in mee te gaan zal je merken dat je zelf ook meer vanuit flow gaat leven. Je beseft dat je leven niet altijd jachtig en druk hoeft te zijn. Maar dat je een goede afwisseling voor jezelf weet te maken tussen drukte en zorgen voor anderen tegenover ontspanning en zorgen voor jezelf. Want jij verdient dit! Niet voor niets gaat het gezegde: je kunt pas goed voor een ander zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt!

Dit gezegde is zo waar. Want als je maar door blijft jakkeren en niet echt de tijd neemt om stil te staan en even bij te tanken, dan raak je uiteindelijk uitgeblust. Soms voel je dit duidelijk aan wanneer je even wat rustiger moet doen, maar soms heb je je zo lang weggecijferd en ben je het contact met je gevoel zo kwijt geraakt dat je dit niet eens voelt aankomen.

Kies dus voor jezelf! En als je dit lastig vindt, gebruik dan de maancyclus om je hieraan te herinneren. Zodat je weer gaat ervaren hoe het is om in een natuurlijk ritme te gaan leven in plaats van alleen maar geleefd worden. Om je leven weer in balans te krijgen. En te merken dat een leven in een natuurlijke flow heel veel voordelen en rust met zich mee brengt.

Over hoe de maancyclus werkt heb ik al een mooie blog geschreven, deze vind je hier.

Maar voor nu wil ik je mee geven dat ik echt geloof dat door weer terug te gaan naar de basis, door weer stil te staan bij de maancyclus en de natuurlijke levenscyclus je je leven weer in balans krijgt. Dat je het makkelijker gaat vinden om ook weer voor jezelf te gaan zorgen. Dat je hier zelfs plezier in krijgt en ervaart dat je dit verdient.

Leven volgens de maancyclus

Door bewust stil te gaan staan bij de verschillende maanfasen zal je ervaren dat elke fase zijn eigen kenmerken heeft. En als je hier langer mee bezig bent, ga je merken dat deze cyclus zich telkens herhaalt. Alleen dit besef geeft al zoveel rust. Het geeft je ijkpunten in je leven en momenten waarbij je bij jezelf gaat voelen, hoe gaat het met mij en wat houdt mij op dit moment bezig. Wat zijn mijn wensen en welke zaken of personen kan en wil ik loslaten. Je zal verbaasd zijn wat een ruimte en mogelijkheden dit je zal bieden!

in-harmonie-met-de-maan

In harmonie met de maan

Bestel op Bol.com

Winkelwagen
Scroll naar boven