gebruik-het-ritme-van-de-maan-in-jouw-voordeel

Gebruik het ritme van de maan in jouw voordeel!

Herken jij dat ook dat je de ene dag meer energie hebt dan de andere? Dat je soms super gefocust aan de slag kunt zijn en dat je andere dagen niet vooruit te branden bent. De ene dag lijkt alles moeiteloos te gaan en een andere dag ontbreekt het je volledig aan energie. Misschien merk je het ook aan je slaap, dat je soms onrustig slaapt en veel droomt  terwijl je hier in andere nachten helemaal geen last van hebt. Dat je het op de ene dag heerlijk vindt om onder de mensen te zijn en dat je een andere dag liever alleen doorbrengt. Gebruik het ritme van de maan in jouw voordeel!

Wat is de invloed van de maan

De maan heeft een grote invloed op onze gemoedstoestand. Wijze vrouwen uit het verleden wisten dit al lang en leefden volledig in balans met de maan. Ze wisten zo precies op welke dagen hun activiteiten het meeste succes zouden hebben en welke dag geschikter was om uit te rusten.

Wij zijn deze feeling met de maan in de loop der tijd kwijt geraakt. Maar dat betekent niet dat de maan geen invloed meer op ons heeft. Alleen we zijn vergeten hoe we hier naar kunnen luisteren en wijten het vaak aan andere omstandigheden als iets niet lijkt te lukken of moeizamer gaat.

Hoe fijn zou het zijn om weer meer stil te gaan staan bij de verschillende fasen van de maan. Om te merken dat de maan ons kan helpen, doordat ons leven makkelijker wordt als wij meer kennis krijgen hoe we onze activiteiten slim kunnen plannen.

Het is niet zo gek dat de maan zo veel invloed op ons heeft. De maan beïnvloedt de watergetijden eb en vloed. Ook ons lichaam bestaat voor ruim 70 % uit water. Je kunt je voorstellen dat de maan om deze reden ook effect heeft op onze energie en gemoedstoestand.

Elke maanfase heeft zijn eigen kenmerken. Globaal gezien kun je dus aannemen dat door de 4 hoofdfasen van de maan te volgen, je al een heel eind komt met het meer in balans leven met deze natuurlijke cyclus.

Fase 1: nieuwe maan

Bij nieuwe maan staat de maan precies tussen de aarde en de zon in. Deze fase staat symbool voor een nieuw begin. Je kunt deze fase gebruiken om uit te spreken wat je voor jezelf wenst. Zie het als een blank canvas wat je elke nieuwe maan opnieuw kunt beschrijven.

Gunstig voor:

 • Het uitspreken van nieuwe wensen, plannen en intenties
 • meditatie en zelfreflectie
 • het visualiseren van je wensen, plannen en intenties
 • het reinigen van je lichaam middels een detox

Fase 2: wassende maan

Bij wassende maan wordt de maan aan de rechterkant verlicht en bouwt langzaam op naar volle maan. De wassende maan wordt gezien als een fase voor groei en opbouw. Het is een goede periode om aandacht te besteden aan de wensen, plannen en intenties die je bij nieuwe maan hebt uitgesproken aan jezelf. Door hier deze periode aan te blijven werken geef je ze extra veel kracht mee.

Gunstig voor:

 • het verder concretiseren en uitwerken van je nieuwe maan wensen en intenties
 • in het algemeen een gunstige periode om nieuwe dingen te leren
 • het is ook een periode waarin je je lichaam kan versterken, alles wordt nu makkelijker opgenomen door je lichaam. Zowel (gezonde) voeding als maskers en conditioners.

Fase 3: volle maan

Bij volle maan is de energie op haar hoogtepunt. De aarde staat precies tussen de zon en de maan in. De maan geeft zelf geen licht, maar wordt beschenen door de zon en is nu geheel zichtbaar.

Het is een periode van bloei. Je kunt nu terugkijken op alles wat je de afgelopen periode bereikt hebt. Het is ook een fase waarin je gaat kijken wat je los kunt laten. Wat werkt niet (goed) meer voor jou. Door zaken los te laten maak je weer ruimte in je leven voor nieuwe mogelijkheden. De volle maanfase kan je helpen bij het loslaten.

Gunstig voor:

 • het loslaten van zaken en personen die je tegenhouden in je leven
 • vanwege de hoge energie is deze fase gunstig voor sociale activiteiten, let wel op want de lontjes kunnen wel wat korter zijn
 • kijk of je nog een extra stap kan zetten om je nieuwe maan wensen, plannen en intenties naar een hoger plan te tillen
 • wees dankbaar voor alles wat je al hebt bereikt

Fase 4: afnemende maan

Bij afnemende maan zien we de maan weer kleiner worden. Alleen de linkerkant is nu verlicht. Ook de  energie van de maan neemt langzaam weer af. Het is een fase van loslaten. Deze fase wordt gezien als gunstig om je zelf ook wat meer terug te trekken. Het is een periode van reflectie en ontspanning. Wees dankbaar voor alles wat je bereikt hebt in de afgelopen tijd. Bekijk waar je tevreden mee bent en welke zaken je los laat omdat het toch niet in je leven past en alleen maar energie kost.

Gunstig voor:

 • alles laat makkelijker los, dus deze periode is gunstig om schoon te maken en op te ruimen
 • verslavingen en negatieve gewoonten kun je in deze periode ook makkelijker loslaten
 • ook afvallen zou in deze periode makkelijker gaan
 • kijk welke zaken je af kunt ronden
 • reflectie en ontspanning

Door deze maancyclus in hoofdlijnen te volgen zal je merken dat je al meer balans gaat ervaren in je leven. Om de volledige voordelen van deze cyclus te ervaren kun je elke maand stilstaan bij het specifieke thema van de betreffende maand. Je kunt dit vergelijken met onze seizoenen, elke maancyclus heeft haar eigen thema. Dor hier bij stil te staan en mee te gaan werken komen alle thema’s in jouw leven aan bod. Dit zal je helpen om nog bewuster in het moment te leven en te aanvaarden dat voor alles een juiste tijd is en een juist moment.

 

leven-met-de-maan-yasmin-boland

Leven met de maan - Yasmin Boland

Bestel op Bol.com

Winkelwagen
Scroll naar boven