hooponopono-en-de-maan

Ho’oponopono en de maan

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de Ho’oponopono. Dit is een Hawaïaanse reinigings- en vergevingsmethode. Deze is perfect toepasbaar tijdens de maancyclus. Volle maan is een periode van loslaten wat je niet meer dient. Dit is soms makkelijker gezegd dan gedaan.

Waarom we zaken vasthouden

Veelal heeft dit te maken met onze eigen vooroordelen en gedachten. Soms heb je er zelf namelijk baat bij om zaken vast te houden. Stel dat iemand je iets heeft aangedaan. Het loslaten van je woede, wrok en boosheid schept ruimte voor gevoelens van tevredenheid en blijdschap. Maar je kunt onbewust het gevoel hebben dat je hierdoor de ander vergeeft, dat het afbreuk doet aan hetgeen jou is aangedaan of dat je boosheid nodig hebt om je staande te houden in het leven.

Ook kan het best eng zijn om gevoelens, angsten en zorgen los te laten. Stel dat je gekwetst wordt of teleurgesteld wordt?

Hoe kan Ho’oponopono hierbij helpen

Ho’oponopono is een vergevingsritueel waarbij je innerlijke blokkades aanpakt, op de meest simpele manier die er is. Namelijk door het opzeggen van vier zinnen:

  • Het spijt me
  • Vergeef me alsjeblieft
  • Ik houd van je
  • Dank je wel

De gedachte hierachter is dat je met de eerste twee zinnen zelf volledige verantwoordelijkheid neemt voor je gedachten en/of gedrag. Met de laatste twee zinnen geef je aan dat je desondanks onvoorwaardelijk van jezelf houdt.

De werking van deze vier zinnen

Het spijt me: hiermee neem je verantwoordelijkheid voor je gedachten en gedrag. Je wijst ze niet meer af, maar erkent ze.

Vergeef me alsjeblieft: hiermee neem je verantwoordelijkheid voor je gedachten en gedrag. Je erkent jouw aandeel in het geheel en vraagt actief om vergeving

Ik houd van je: hiermee geef je aan dat je onvoorwaardelijk van jezelf en de ander houdt

Dank je wel: hiermee bedank je voor de geleerde les

In het Ho’oponopono wordt er vanuit gegaan dat wij allemaal onderdeel zijn van het grote geheel, van het universum. In die zin leeft ook de overtuiging dat een ieder verantwoordelijk is voor zowel haar eigen gedrag als het gedrag en gevoel van een ander. Je kunt dit vergevingsritueel dus voor alles inzetten. Zowel voor je eigen gedrag en gevoelens die je blokkeren, maar ook als je bij anderen gedrag ziet wat jou op de één of andere manier triggert. Zo wordt het in Hawaï bijvoorbeeld veel gebruikt bij relatie- en familietherapie.

Terug naar Ho’oponopono en de maan

In de maancyclus staat ook de eenheid van de natuur en het leven centraal. Bij volle maan is de maan volledig zichtbaar om vervolgens steeds verder af te sterven tot nieuwe maan. Hierna wordt ze weer geboren en groeit ze langzaam aan tot ze weer volledig vol is. Alles is met elkaar verbonden en de maancyclus herhaalt zich telkens van het maken van plannen en ondernemen van actie, tot het loslaten en reflectie. Gedurende deze hele cyclus kun je Ho’oponopono inzetten om liefde en vergeving op te zoeken waar dat nodig is. Dit ligt in het verlengde van de Wet van Aantrekkingskracht waarbij ook wordt uitgegaan dat elke gedachte en handeling een reactie tot gevolg heeft. Denk je veel negatieve gedachten, dan is de kans groot dat meer negatieve ervaringen op je pad komen. Denk je veel positieve gedachten dan trek je meer van hetzelfde aan.

Zie Ho’oponopono dus als een extra tool om je bij te staan naar een positieve leefstijl. Een ondersteuning in het loslaat-werk wat je mogelijk al uitvoert bij volle maan. Idealiter zeg je meerdere keren per dag de mantra op (Het spijt me, vergeef me alsjeblieft, ik hou van je, dank je wel). Dit kan bewust ingezet worden wanneer je negatieve gedachten of gevoelens ervaart, maar ook gedachteloos als mantra herhaalt worden bijv. als je wakker wordt, onder de douche of voor het slapen gaan.

Wil je hier meer over lezen dan kan ik onderstaande boeken aanbevelen.

hooponopono

Ho'oponopono - Ulrich Duprée

Bestel op Bol.com

Zero limits - Joe Vitale

Bestel op Bol.com

hooponopono-boek-en-kaartenset

Ho'oponopono boek en kaartenset

Bestel op Bol.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven