Onze Keltisch-Germaanse voorouders leefden op het ritme de natuur. Elk seizoen werd bij de Kelten gemarkeerd met een eigen jaarfeest en bij elk jaarfeest stond een eigen thema centraal. De Keltische feestdagen en het leven met de seizoenen kunnen ook in onze tijd nog een fijne toevoeging zijn. Het geeft een mooi ijkpunt om bewust stil te staan bij de overgangsmomenten tussen de verschillende de seizoenen.
Keltische feestdagen – hoe was het vroeger
De jaarfeesten structureren bij de Kelten de kringloop van het jaar. Het Keltische jaar start bij Samhain op 31 oktober. Samhain markeert het einde van het oogstseizoen en luidt tegelijk ook het begin van het Keltische nieuwe jaar in. Op 21 december vieren de Kelten Yule. Op deze kortste dag van het jaar vieren de Kelten de terugkeer van het licht, vanaf die datum worden de dagen weer langer. Daarna volgt Imbolc op 1 februari. Tijdens Imbolc vieren de Kelten dat de natuur langzaam ontwaakt uit haar winterslaap. Rond 20 maart vierden de Kelten Ostara, tijdens deze lente-equinox zijn de dag en nacht even lang. Deze periode staat voor groei en vruchtbaarheid.
Het vijfde Keltische feest is Beltane op 1 mei, deze datum markeert het officiële begin van de zomer. De natuur komt steeds meer tot bloei. Op 21 juni vieren de Kelten Litha of midzomerfeest. De macht van de zon en rijkdom van de aarde staat centraal. Deze dag duurt de nacht het kortst. Na Litha komt op 1 augustus Lughnasadh of Lammas. Alles is tot rijping gekomen en dit is het oogstfeest. Op 21 september vieren de Kelten Mabon, tijdens deze herfstequinox duren de dag en nacht even lang. Het is een periode om dankbaar te zijn voor wat je geoogst hebt.
Keltische feestdagen – hoe kunnen we dit nu in ons leven toepassen
De Keltische feestdagen kunnen ook in ons huidige moderne leven een mooie aanvulling zijn. Ze kunnen ons helpen om bewuster te leven met de seizoenen.
Tijdens Samhain op 31 oktober kun je voor jezelf bedenken wat je los wilt laten. Het is een periode die je kan helpen om afscheid te nemen en om naar binnen te keren. Verder wordt gezegd dat je rond Samhain makkelijker in contact kunt treden met overledenen. Met Yule op 21 december kun je er bij stil staan om, juist in deze drukke maand, voldoende tijd voor jezelf in te plannen. Neem tijd om op te laden, om in jezelf te keren en te genieten van de stilte. Juist in deze stilte kunnen nieuwe plannen ontstaan.
Imbolc op 2 februari is een goed moment om een grote schoonmaak te houden. Door alles wat je niet meer nodig hebt op te ruimen, maak je weer ruimte voor nieuwe dingen. Imbolc is een goed moment om na te gaan denken over wat je dit jaar voor jezelf wilt zaaien. Of met andere woorden, wat wil je bereiken dit jaar. Rond 20 maart vieren de Kelten Ostara. Dit is een heerlijke periode om er weer op uit te gaan en op te laden. Ostara is ook een goed moment bij jezelf te kijken of jij je lichaam, geest en ziel voldoende voeding geeft om te groeien. Dit is een fijne periode om hier verbetering in te brengen als dit nodig is.
Op 1 mei vieren de Kelten Beltane, wat het begin van de zomer markeert. Het is een periode van vruchtbaarheid en groei. In je eigen leven kun je dit gebruiken door te kijken naar welke dromen en wensen jij mag laten groeien. Tijdens Litha op 21 juni is de zon op haar hoogtepunt. Het is een periode om te kijken naar wat je kunt doen om je plannen en dromen nog meer te laten groeien. Wat kun je doen om je plannen en dromen nog meer vorm te geven.
Bij Lammas of Lughnasadh op 1 augustus vieren de Kelten dat ze kunnen oogsten. Het is een periode om actief te zijn en te genieten van al het moois wat de natuur ons brengt. Het is ook een goed moment om te kijken hoe het staat met jouw eigen plannen en dromen. Kun jij hier al iets van oogsten en beginnen je plannen al tot wasdom te komen? Het laatste Keltische feest is Mabon rond 21 september. Na het oogsten is het belangrijk om even stil te staan en dankbaar te zijn voor wat je hebt bereikt dit jaar. Het is een periode om langzaam weer naar binnen te keren en je voor te bereiden op een periode van rust in de winter.
Keltische feestdagen in samenhang met onze Christelijke gebruiken
Het christendom heeft een groot deel van deze ‘heidense’ Keltische feestdagen geïntegreerd. Doel hiervan was om deze ‘heidense’ gebruiken te verbieden en zo het christendom te promoten. Vandaar dat sommige van deze gebruiken waarschijnlijk niet vreemd voor je zijn, al verschillen de data wel enigszins. Zo wordt op 1 november allerzielen gevierd. In december vieren wij op 25 en 26 december kerstmis. Dit wordt op 2 februari gevolgd door Maria Lichtmis. De gebruiken van Ostara komen heel erg overeen met het christelijke feest Pasen, wat de Christenen vieren op de eerste zondag na de eerste volle maan na de lente-equinox.
Beltane is enigszins te linken aan Pinksteren, wat de Christenen vieren op de 7e zondag na Pasen. Op 24 juni wordt het Sint Jansfeest gevierd, dit is de dag waarop de geboorte van Johannes de Doper wordt herdacht. In vroeger tijden werden bij het Sint Jansfeest onder andere vreugdevuren aangestoken. Op 15 augustus wordt in het Christendom Maria Hemelvaart gevierd, wat iets na Lammas valt. Als laatste wordt op 29 september St. Michaël gevierd in het Christendom. Het is een oogstfeest en naar Christelijk gebruik de laatste dag waarop je appels kunt plukken.
Breng je leven in balans met behulp van de seizoenen
Het stilstaan bij de overgang van de seizoenen kan je helpen om meer balans te ervaren in je leven. Je zult ervaren dat de levenscyclus een natuurlijke flow doorloopt. Door in deze flow mee te gaan kan je meer rust ervaren in je leven. Het kan je helpen beseffen dat er een tijd is van in actie komen en een tijd om je te bezinnen en te genieten van alles wat je bereikt hebt. Als je deze Keltische feestdagen gaat gebruiken in combinatie met de maancyclus zal je zien dat het effect nog krachtiger wordt. Want ook de maancyclus is opgebouwd rond deze thema’s en sluit perfect op de Keltisch jaarfeesten aan.

Leef met het seizoen: Keltische natuurfeesten en recepten
