wanneer-is-het-volle-maan-in-2022

Wanneer is het volle maan in 2022

Volle maan is het hoogtepunt van de maancyclus. De maanenergie is op haar grootst, je kunt merken dat je onrustiger slaapt of intenser droomt. Ook kun je emotioneler reageren of je sneller geagiteerd voelen. De volle maan vindt ongeveer elke 28 / 29 dagen plaats. Dit betekent dat wij zo’n 12 tot 13 volle manen per jaar hebben.

Volle maan is een heel geschikt moment om te bedenken waar je dankbaar voor bent en om die zaken los te laten die je niet verder helpen. Door hier elke maand bewust bij stil te staan zal je merken dat je meer grip voelt op je leven en meer in balans komt.

Thema van de volle maan

Elke volle maan staat in een ander thema. Deze thema’s volgen ons seizoen en geven je een hele fijne handleiding over waar je je aandacht bij die specifieke maan op moet focussen. Dit thema vind je vaak ook in de naam terug. De maan heeft meerdere namen, ik kies in mijn blog de meest gebruikte (en naar mijn gevoel meest passende) naam.

Daarnaast wordt de volle maan ook “gekleurd” door het astrologisch teken waar deze op die dag in staat. Je bent al heel goed bezig door elke volle maan even bewust stil te staan bij waar je staat in je leven, waar je dankbaar voor bent en wat je achter je wilt laten. Het is echter nog 10 keer krachtiger om hierbij ook de specifieke kenmerken van de volle maan te betrekken. Door juist op deze thema’s te focussen zal het manifesteren nog veel meer impact hebben.

Wanneer is het volle maan in 2022

18 januari 2022 – Maan van de langste nacht

Dit is de eerste volle maan na midwinter / Yule (21 december). Het thema van deze volle maan is een nieuwe start wat verwijst naar de dagen die steeds langer worden. 

De maan staat in het teken Kreeft, wat ook wel wordt gezien als de moeder van de dierenriem. De energie van Kreeft nodigt je uit om meer te voelen.

16 februari 2022 – IJsmaan

De naam verwijst naar de koude periode waarin we nu zitten. Het thema is reiniging of diepgang. Je legt nu de basis voor datgene wat je wilt starten dit jaar.

De maan staat in het teken Leeuw. Leeuw houdt ervan in het middelpunt te staan. Ze herinnert je eraan dat je jezelf mag omarmen en in je kracht mag gaan staan.

18 maart 2022 – Sneeuwmaan

De naam verwijst naar de sneeuw die in deze periode nog steeds kan vallen Het thema van de maan is kiemkracht. Dit thema helpt je eraan te herinneren dat van alle zaadjes (plannen) die je zaait, niet alles uit zal komen. En dat dit oké is.

De maan staat in het teken Maagd. De Maagd wordt gezien als het meest gestructureerde teken van de dierenriem. Ze helpt je bij het opnieuw vaststellen van (gezonde) routine’s in je leven.

16 april 2022 – Lentemaan

Het thema van deze maan is zorg of bescherming. Alhoewel alles weer begint te groeien, is de ontluikende natuur nog erg kwetsbaar. Dit geldt ook voor de zaadjes (plannen) die je zelf gezaaid hebt.

De maan staat in het teken Weegschaal. De Weegschaal brengt harmonie en balans. Ze herinnert ons eraan dat we balans moeten zoeken in onszelf en in onze relaties.

16 mei 2022 – Maan van het ontwaken

Het thema van deze maan is vruchtbaarheid of wedergeboorte. In deze periode is duidelijk te zien dat de cyclus van groei en bloei in volle gang is.  Dit geldt ook voor je eigen intenties die je bij de afgelopen nieuwe maan (of al eerder) “gezaaid” hebt.

De maan staat in het teken Schorpioen. Een Schorpioen houdt ervan de diepte in te gaan, dat kan maken dat deze volle maan heel intens aanvoelt. Liever houden we onze schaduwkanten verborgen, maar Schorpioen nodigt je uit om alle delen van jezelf te omarmen.

Het is tevens een bloedmaan/volle maansverduistering.

14 juni 2022 – bloemmaan

Het thema van deze volle maan is groei. En dit zien we ook overal om ons heen, de natuur staat volop in bloei. Dit is een goed moment hoe het staat met de groei van je eigen dromen en intenties.

De maan staat in het teken Boogschutter. De Boogschutter wordt gezien als de avonturier van de dierenriem. Ze brengt een optimistische energie met zich mee en nodigt je uit om je open te stellen voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen.

Er is tevens sprake van een supermaan. Dat betekent dat de maan relatief gezien dichter bij de aarde staat en groter lijkt.

13 juli 2022 – Maan van de kortste nacht

Rond deze periode is het lang licht en zijn de nachten kort. Het thema van deze volle maan is bestemming. Vaak valt alles in deze periode op zijn plek en kun je rustig afwachten totdat het tot volle groei komt.

De maan staat in het teken Steenbok. De Steenbok wordt omschreven als betrouwbaar en productief. Ze helpt je eraan herinneren dat je alles kunt bereiken als je er je energie aan geeft.

Er is opnieuw sprake van een supermaan.

12 augustus 2022 – Graanmaan

De naam van deze maan verwijst naar de eerste oogst die rond deze periode vaak plaats vindt. Het thema van deze maan is Overvloed. Een goed moment om erbij stil te staan wat jij al hebt kunnen oogsten en waar je dankbaar voor bent.

De maan staat in het teken Waterman. De Waterman wordt gezien als het meest progressieve teken van de dierenriem. Ze kan je helpen om los te komen van oude patronen en je uitdagen om je verder te ontwikkelen.

10 september 2022 – Maan van het hemelvuur

Het thema van deze volle maan is inzicht. De uitdaging is om te beseffen dat alles met elkaar verbonden is en dat je onderdeel bent van een groter geheel. Bekijk wat je tot nu toe op spiritueel vlak hebt geoogst.

De maan staat in het teken. Dit teken wordt omschreven als het meest gevoelige teken van de dierenriem. Ze heeft een sterke intuïtie en herinnert je eraan dat je op jezelf mag vertrouwen.

9 oktober 2022 – Oogstmaan

In deze periode wordt vaak de tweede oogst verkregen. Het thema van de maan is loslaten. Het is een goed moment om er bij stil te staan wat je wilt behouden en wat je los wilt laten.

De maan staat in het teken Ram. De Ram wordt gezien als de jonge hond van de dierenriem. Ze is enthousiast en onvermoeibaar. Ze nodigt je uit om te onderzoeken wat jouw doel in het leven is.

8 november 2022 – Jachtmaan

In het verleden werd er rond deze periode gejaagd om een voorraad voor de winter op te bouwen. Het thema van deze volle maan is tarnsformatie. Vaak zie je nu makkelijker de rode draad in je leven en kun je op basis hiervan plannen maken voor de toekomst.

De maan staat in het teken Stier. De Stier wordt omschreven als een doorzetter en ze houdt van zekerheid. Het is een aardeteken en ze kan je bij deze volle maan goed helpen om meer in het nu te leven.

Er is ook sprake van een bloedmaan / maansverduistering.

8 december 2022 – Offermaan

In vroeger tijden werden vaak offers gebracht om de goden gunstig te stemmen. Het thema van deze maan is overleven en geven (offeren). Sta er bij stil wat jij nodig hebt om de komende donkere periode door te komen. En bekijk ook of je iets kunt geven aan een ander, dit kan iets materieels zijn, maar bijv. ook je tijd of aandacht.

De maan staat in het teken Tweelingen. De Tweelingen staat bekend als het teken van de communicatie. Ze is nieuwsgierig naar de wereld om haar heen. Ze kan je helpen om te observeren, zonder direct een oordeel te vormen.

De online maankalender

Hieronder kun je gratis een Pdf- overzicht aanvragen met alle belangrijkste maanstanden in 2022.

Winkelwagen
Scroll naar top